
Her türlü karavanlarda yoğunlukta kullanılmaktadır. Bunun dışında tekne, yat ve deniz araçlarındaki tuvalet ihtiyacını karşılamak ve yerden tasarruf etmek içinde tercih edilmektedir. Günümüzde yine hastalar içinde hasta tuvaleti olarak kullanılmaktadır. Bir yerden başka bir noktaya kolaylıkla monte edilerek kurulan portatif tuvalet karavan, gemi, yat ve benzeri birçok alanda kullanılıyor. Portatif tuvaletin içerisinde su deposu bulunur. Bu su deposuna pis su deposu olarak adlandırılır ve belirli bir dolum oranına geldikten sonra boşaltılması gerekir.

Karavanlarda ve kamplarda kullanılan portatif tuvaletlerin kurulumu ve kullanımını son derece kolay ve güvenlidir.
Portatif tuvaletler birbirinden ayrılabilen ve klozet bölümü ve atık deposu olarak adlandırılan iki ana kısımdan oluşur. Sifon haznesi de klozet bölümüne dahildir. Sifon manuel pompalı veya pille çalışan elektronik pompalı olabilir.
Tuvalet kullanıldıktan sonra sifon çekilir ve sonrasında bir kol sayesinde klozet bölümüyle atık deposu arasındaki bağlantı kapatılır. Böylece kötü kokuların gelmesi engellenir. Ayrıca sifon suyuna eklenerek kullanılan özel tuvalet kimyasallarıyla da koku sorununun önüne geçilir.

Atık deposu dolduğunda klozet bölümünden ayrılır ve boşaltıma götürülür. İki bölümün birbirinden ayrılıp yeniden birleştirilmesi gayet kolay işlemlerdir.
İlk akla gelen kullanım alanı karavanlar ve kamplar olmakla birlikte, portatif tuvaletler kullanım kolaylığı ve az yer kaplamalarıyla hareket kabiliyeti kısıtlı bireyler tarafından da evde kullanılmak üzere sıkça tercih edilmektedir.

Portatif klozetlerin yüksekliği ev tipi klozetlerle aynıdır. Sifon tankının tam, atık deposunun yarı yarıya dolu olduğu varsayıldığında, yaklaşık 25–30 litre sıvı barındırdığı için de normal kullanımda kolay kolay yerinden oynamaz.
Klozet temizliğinde portatif tuvalet malzemelerine özel üretilmiş, yüksek performans temizlik ürünleri kullanılabilir. Bu ürünler tuvalet yüzeyine hiçbir zarar vermeyecek şekilde formüle edilmişlerdir.

Atık deposunda bir dolum ve bir de boşaltım açıklığı vardır. Bu açıklıklar doğru şekilde kapatıldığında hiçbir şekilde sızıntı olmaz. Atık parçalıyıcı özel tuvalet kimyasalları sayesinde de katı atıklar sıvılaştırıldığı için boşaltım daha da kolay olur.
Atık deposunda zamanla oluşabilecek birikmeleri temizlemek için de 4 ile 6 ayda bir kullanılabilecek tuvalet kimyasalları mevcuttur.